Bomull - den vita skatten

 

I Peru, vid de sägenomspunna Andernas fot, växer White Cotton. På bomullsfält som nyttjas sedan de mäktiga inkaindianernas dagar odlas idag ekologisk bomull av högsta kvalitet. Platsen kallas Canente och är en dalgång som bildats av smältvatten från Andernas snöklädda toppar. Via bevattningskanaler, som grävdes av inkaindianer för 500 år sen, leds vattnet från floden ut på bomullsfälten. Här är ett åttiotal jordbrukare kontrakterade att odla miljövänlig bomull, de äger alla sin egen jord. Därför vårdar de den ömt och låter bomullen växa i sin egen tak; utan stress, utan konstgödsel och utan kemiska bekämpningsmedel. Fälten gödslas med guano (fågelspillning). Eventuell ohyra bekämpas med biologiska metoder.

 

Under fyrtio veckor får bomullen växa i Canetedalens mylla. Därefter är den klar att plockas. Skörden sker för hand, eftersom maskinell plockning kräver användning av kemiska avlövningsmedel. Efter att ha plockats skickas bomullen till dalens renseri. Där rensas bomullen från löv och skräp och pressas till dom välkända bomullsbalarna. Dessa transporteras till spinneriet. Den ekologiskt odlade bomullen från Peru är en unik bomullsråvara, den säljs inte som en anonym råvara på en bomullsbörs, utan som en råvara med en historia att berätta. Traditionen från det sägenomspunna inkafolket lever vidare i bomullen. Men den berättar också historien om jordbrukets stolthet och naturens under. Den är en evig beståndsdel i en värld som snurrar allt fortare.

 

 

Certifierad ekologiskt odlad bomull innebär att bomull får växa i sin egen takt. Dessutom används inte konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller avlövningsmedel. För plagg av konventionellt odlad bomull brukar man säga att det har gått åt lika mycket kemikalier som plagget väger! Väljer du ekobomull slipper vi alla dessa kemikalier! På vissa platser besprutas bomullsfälten varannan dag under delar av odlingssäsongen. Givetvis är det inte bra för varken miljön eller människor och djur som bor i närheten. Även vi konsumenter drabbas. Fler och fler blir överkänsliga mot vanliga kläder där en del av kemikalierna finns kvar. För dessa grupper är det tryggt att kunna köpa kläder som man vet är eko och inte allergiframkallande. 

 

Färgväxande bomull är en mycket speciell sort. Det finns nämligen bomull som är grön eller brun redan på plantan! Så här kan man få kläder och hemtextilier med färg utan att behöva färga in! Den färgväxande bomullen djupnar dessutom i färg vid varje tvätt. MiljöKlons färgväxande bruna bomull kommer i huvudsak från norra Peru där den odlas istället för koka som skulle ha blivit kokain. Självfallet är även den färgväxande bomullen som vi säljer ekologiskt odlad. Hör gärna av dig om du vill veta mer!  

 

 

                        

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt
Moms visas: